Udo Zimmermann: Valkoinen ruusu

Pe 1.11. klo 19 (ensi-ilta), La 2.11. klo 18, Su 3.11. klo 15
TEHDAS Teatteri
Liput:35€/ 25€ (opiskelijat)

Eletään vuotta 1943. Adolf Hitler hallitsee Saksaa diktaattorin ottein ja Euroopassa soditaan. Münchenin yliopiston opiskelijoista muodostunut Valkoinen ruusu (Die Weiße Rose) - vastarintaliike on jakanut natsihallintoa kritisoivia lentolehtisiä. Ryhmän johtajina toimineet sisarukset Hans ja Sophie Scholl jäävät lopulta kiinni itse teossa, ja heidät tuomitaan kuolemaan. Ooppera Valkoinen ruusu keskittyy sisarusten ajatuksiin tuntia ennen teloitusta. Libreton on kirjoittanut Wolfgang Willaschek, ja se perustuu sisarusten päiväkirjamerkintöihin.

Münchenin yliopiston (Ludwig–Maximilians-Universität) piirissä toimi 1940-luvun alussa vastarintaliike, joka sai nimen Valkoinen ruusu (Die Weiße Rose). Sen keskeisten vaikuttajien joukossa olivat sisarukset Hans ja Sophie Scholl. Ryhmän kenties tärkein toimintamuoto oli laatia ja levittää lentolehtisiä, joissa ihmisten järkeen vedoten osoitettiin Hitlerin hallinnon epäinhimillisyys runsain sitaatein filosofisista ja muistakin klassisista kirjoituksista. Kuudes lentolehtinen koitui kohtalokkaaksi; Schollin sisarukset olivat levittämässä sitä yliopiston tiloissa, kun heidät pidätettiin, tuomittiin ja teloitettiin giljotiinilla pikaisen oikeudenkäynnin jälkeen 22. 2. 1943. Saman vuoden syksyllä syntyi oopperan säveltäjä Udo Zimmermann. Tämän kaksinkertaisen 70-vuotisjuhlan ansiosta Valkoista ruusua esitetään juuri nyt varsin runsaasti etenkin Keski-Euroopassa, mutta nyt myös Suomen Turussa.

Ooppera tapahtuu Hansin ja Sophien alitajunnassa hiukan ennen teloitusta; muita laulajia ei ole. Osittain tuskalliset, osittain kauniit muistumat sekoittuvat lähestyvän kuoleman tunnelmiin. Lopussa nuoret astuvat kohtaamaan kuolemansa tavalla, josta Stadelheimin vankilan pääpyövelikin myöhemmin antoi täyden tunnustuksen. Musiikki vaihtelee linjakkaansuloisesta laulumelodiasta täydelliseen painajaismaiseen kaaokseen. Kun Hans tajuaa, että hänen sisarensa tukka on ajeltu lyhyeksi, niin kuin giljotiinin uhreille on ollut tapana tehdä, antaa säveltäjä ohjeen, että ”musiikin tulee soida kuin särkyvä lasi.”

Libretto: Wolfgang Willaschek
Suomennos: Erkki Pullinen
Ohjaus: Ville Saukkonen
Valot: Timo Ollila
Rooleissa: Kaisa Ranta, sopraano, Ville Rusanen, baritoni
Harmonikka: Marko Valtonen
Piano: Pasi Helin
Tuotanto: Oopperakammari & TEHDAS Teatteri
 

Ohjelma


Pe 1.11. klo 19 (ensi-ilta) | TEHDAS Teatteri
Udo Zimmermann: Valkoinen ruusu
Oopperakammari & TEHDAS Teatteri


La 2.11. klo 13 | Auditorio Ruuma, Merikeskus Forum Marinum
Oopperaseminaari
Suomen Oopperaliitto


La 2.11. klo 18 | TEHDAS Teatteri
Udo Zimmermann: Valkoinen ruusu
Oopperakammari & TEHDAS TeatteriSu 3.11. klo 15 | TEHDAS Teatteri
Udo Zimmermann: Valkoinen ruusu
Oopperakammari & TEHDAS Teatteri


La 2.11. klo 20 | Taideakatemian Köysiteatteri
Verta! – Veristinen oopperaimpro
Oopperakammari


Su 3.11. klo 18 | Taideakatemian Köysiteatteri  
Turing Machine
Ooppera Skaala


Ma 4.11. klo 9.30 (koululaisnäytös) ja klo 18. Ikäsuositus 7-12 v.
Turun seudun musiikkiopiston juhlasali
Sam Fröjdö: Vita Damen -jännittävä kamariooppera lapsille ja nuorille
Bartituuri ryhmä


Ti 5.11. klo 19 (ensi-ilta) | Mikaelinkirkko
Pauliina Isomäki: Unissa kaikki oli selkeämpää
Turun AMK:n Taideakatemia
Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään – Oopperakammari ry